Oogverzorging

Sasanto nadat ze hersteld is van een operatie om staar aan beide ogen te herstellen

Sasanto nadat ze hersteld is van een operatie om staar aan beide ogen te herstellen

Mensen van Makeni en omliggende gebieden komen naar Africa Surgery met oogproblemen, met klachten als slecht zicht, voorwerpen van buiten het lichaam, vergroeiingen en infecties. Zij worden vervoerd naar het Baptist Eye ziekenhuis in Lunsar, voor beoordeling en behandeling. Dit ziekenhuis heeft ook een mobiele kliniek voor screening in steden en dorpen. In de meeste gevallen is medische behandeling voldoende, zonder noodzaak tot een operatie.

Vooral infecties komen vaak voor. Als deze niet medisch behandeld worden leiden ze vaak tot zweren en uiteindelijk tot blindheid.

Als een operatie nodig is zijn de kosten van de behandeling in Sierra Leone erg laag. Staar kan voor ongeveer €70 per oog behandeld worden. De kosten zijn vergelijkbaar voor pterygium, een plooitje dat over het hoornvlies heen groeit bij mensen die in de buurt van de evenaar leven. Deze lagen prijzen geven Africa Surgery de kans om deze type oogoperaties voor een groot aantal personen te financieren.

Sidu's zicht is behouden gebleven na een operatie voor pterygium aan beide ogen

Sidu’s zicht is behouden gebleven na een operatie voor pterygium aan beide ogen

Elk jaar zamelt Africa Surgery gebruikte brillen en zonnebrillen in van een aantal oogspecialisten rond New Jersey, V.S., om te doneren aan het Baptist Eye ziekenhuis, die ze verdeeld onder de mensen die anders geen lenscorrectie zouden kunnen betalen.