Sierra Leone

Sierra Leone is gelSierra Leoneegen aan de Atlantische Oceaan in West-Afrika, tussen Guinee in het noorden en oosten en Liberia in het zuiden. De huidige bevolking is ongeveer 5,5 miljoen, over een gebied van 72.300 KM². Freetown, de hoofdstad, is een groot stedelijk gebied en herbergt 1,2 miljoen inwoners. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, maar de extreme ongelijkheid in inkomen zorgt voor dramatisch slechte leefomstandigheden voor het grootste gedeelte van de bevolking.

De bevolkingsstatistieken zijn verbijsterend:

  • De bevolkingsgroei is 2,3% per jaar, met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar
  • Het alfabetisme ligt op 43% (55% voor mannen en 33% voor vrouwen)
  • De levensverwachting ligt op 48 jaar voor mannen en 49 voor vrouwen
  • Kindersterfte ligt op 7,5%
  • De sterfte van kinderen onder 5 is de nummer één in de wereld.
  • De sterfte van de moeder bij de geboorte is 890 doden bij 100.000 levend geboren kinderen, nummer vier van de wereld
  • De dichtheid van doktoren is 1 voor elke 50.000 mensen
  • 21,3% van de kinderen onder 5 liggen onder gewicht

Sierra Leone werd in 1787 door Engeland gekozen als thuisbasis voor weggelopen slaven die asiel gevonden hadden in Londen. Het werd een Britse kolonie in 1808 tot de onafhankelijkheid in 1961.

De meest belangrijke gebSierra Leoneeurtenis die bijdroeg aan de statistieken is de wrede burgeroorlog van 1997 tot 2002, ook wel bekend als de “bloeddiamanten oorlog”, omdat de rijke diamantmijnen de oorlog financierden. De krijgsheren van vele groeperingen waren vooral aan het vechten voor eigen gewin om controle te krijgen over Sierra Leone’s steenrijke diamantmijnen. Meer dan 50.000 mensen kwamen om en honderdduizenden mensen werden bruut behandeld en verminkt. De oorlog vernietigde de zeer kwetsbare infrastructuur, en daarmee de economie en de kwaliteit van het leven.

Het land heeft een extreme politieke omslag gemaakt van de burgeroorlog naar een constitutionele democratie. Drie vrije verkiezingen hebben plaatsgevonden sinds het einde van de oorlog. Momenteel regeert een democratisch gekozen president het land, onder toezicht van een democratisch verkozen parlement.

Toch heeft de VN de afgelopen jaren Sierra Leone tot ’s werelds “minste leefbaar” land benoemd, op basis van de armoede en de slechte kwaliteit van het leven van haar burgers.

Om meer te leren over Sierra Leone:
Wikipedia

In het Engels:
Unicef statistieken van Sierra Leone
BBC profiel
Website van Sierra Leone
InfoPlease over Sierra Leone
CIA World Factbook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.