Over Ons

Africa Surgery, inzet van chirurgie in Sierra Leone, kvk-nummer 63990245, RSIN-nummer 8554 78 512

Bestuursleden:
Alpha Sesay
Ihsan Bolukbas
Iris de Wit

Tom Johnson diende twee jaar als vrijwilliger in het U.N. Peace Corps in Sierra Leone, West Afrika (1989-1991), waar hij samenwerkte met boeren op kwekerijen en met bijenteelt projecten. Hij was daar aan het begin van de opstand door de rebellen, waarop een oorlog volgde die het land ontwrichtte van 1991 tot 2001. Deze oorlog, die door de Verenigde Naties werd genoemd als de meest wrede oorlog van de negentiger jaren, had de verminking en dood van duizenden mensen tot gevolg, en verstoorde de ontwikkeling van de landbouw, het onderwijs, en vaccinatieprogramma’s tegen ziekten als polio en tuberculose. Dit conflict vernietigde ook geheel de toch al niet sterke medische infrastructuur van dit kleine land, waardoor de inwoners van Sierra Leone vrijwel geen medische zorg meer konden krijgen.

Sierra LeoneTom’s grote wens om de bevolking van Sierra Leone te helpen bracht hem terug in dat land toen de burgeroorlog eindigde in december 2001, en hij begon met het organiseren van chirurgische behandelingen voor mensen die dat nodig hadden. Tegenwoordig is hij daar minstens vier maanden per jaar om patiënten te ondersteunen en chirurgen, artsen en medische teams te helpen. Om Tom in staat te stellen zijn werk te blijven doen, werd in februari 2007 Africa Surgery Inc. (ASI) opgericht in de staat New Jersey en bij de Federale Overheid als een 501-c-3 non-profit organisatie geregistreerd.
De ziekte van Pott is een vorm van tuberculose die de ruggenwervelkolom van het slachtoffer aantast. Het verweekt één of meer rugwervels. De wervelkolom kan hierdoor breken, wat chronische pijn veroorzaakt. De slachtoffers kunnen hierdoor het gebruik van het onderlichaam verliezen omdat zij langzamerhand verlamd worden vanaf de plaats van de breuk. Siërra Leone heeft zes miljoen inwoners, en beschikt over vier orthopedische chirurgen. Er zijn geen faciliteiten waar complexe operaties aan de wervelkolom kunnen worden uitgevoerd. Mensen die geboren worden met afwijkingen zoals scoliose aan de wervelkolom, of die een voorstadium ontwikkelen van de ziekte van Pott, hebben geen enkele hoop op een effectieve behandeling in Sierra Leone.
In 2003 en 2004 had Tom zijn Afrikaanse medewerkers geholpen om een jonge man met ernstige scoliose en twee jonge meisjes van zeven en acht jaar die leden aan de ziekte van Pott naar buurland Ghana te brengen. Deze drie patiënten werden daar behandeld door gespecialiseerde chirurgen van het medisch team van de ‘Foundation of Orthopedic and Complex Spine’ (FOCOS) www.orthofocos.org dat Ghana regelmatig bezoekt. De jonge man, die inmiddels in het stadium was dat hij nauwelijks meer kon ademhalen, kreeg twee metalen platen geplaatst om zijn rug te strekken. Bij de meisjes, die niet meer rechtop konden staan of lopen, werd het gebruik van hun benen hersteld door de druk weg te nemen van hun ruggenmerg. In het vervolg daarop werden 24 volwassenen en 98 kinderen met de ziekte van Pott of scoliose van Sierra Leone naar Ghana gebracht waar zij met succes chirurgisch behandeld werden aan de wervelkolom door het team van FOCUS.
ASI is in toenemende mate hulp gaan verlenen aan, en heeft medische faciliteiten georganiseerd voor een aantal van de vele mensen die chirurgische hulp en verzorging nodig hadden. Sinds 2003 zijn meer dan 400 mannen, jongens en een aantal vrouwen behandeld voor hun slopende hernia; drie mannen met elefantiasis zijn behandeld en functioneren weer normaal; twee medische teams met gespecialiseerde chirurgen hebben 52 vrouwen met diverse gynaecologische problemen behandeld; meer dan 100 mensen hebben hun gezichtsvermogen teruggekregen of verbeterd door cataract operaties of andere oogchirurgie in een Baptistisch oogziekenhuis (één van hen was een vrouw die al 13 jaar blind was); 8 kinderen zijn van zgn. klompvoeten afgeholpen; 16 mensen zijn met succes (zo nodig chirurgisch) geholpen aan ernstige ontstekingen aan hun kaken en gebit.
ASI heeft georganiseerde hulp verleend aan het Holy Spirit Hospital van de Catholic Mission om daar teams voor constructieve chirurgie van het uit Schotland afkomstige ReSurge Africa onder te brengen samen met de uit California afkomstige Woman for World Health (W4WH) organisatie. Meer dan 250 mensen zijn daar al behandeld door deze gezamenlijke inzet voor aandoeningen als gespeten lippen, gespeten verhemelte, brandwonden en verminkingen als gevolg van littekens, tumoren en vergroeiingen etc. Afica Surgery Inc. werkt daarnaast ook aan schoon-water-programa’s en educatie op scholen, omdat het drinken van schoon water en onderwijs van vitaal belang zijn voor een goede gezondheid. ASI heeft de St. George Foundation Orphanage in Sierra Leone financieel ondersteund om kinderen op te nemen die wees geworden waren na de Ebola-epidemie, en ondersteunt ook andere locale organisaties in Sierra Leone om voedsel te verstrekken aan invaliden in deze crisistijd.

Tom Johnson jr. heeft twee jaar vrijwillig in het Amerikaanse vrede korps gediend in Sierra Leone, West-Afrika (1989-91). Hij was bij het begin van de rebelse oorlog die het land verwoest heeft van 1991 tot en met 2001. Door de oorlog is de medische infrastructuur, die al niet goed was, nog meer achteruit gegaan. Hierdoor bleef de bevolking van Sierra Leone zonder goede medische zorg achter. Dit was Tom’s motivatie om terug te keren naar het land en de mensen daar te helpen.

De jonge man die in 2003 is geholpen door stichting Africa Surgery gevestigd in New Jersey, Amerika, is de heer Alpha Sesay. Alpha is woonachtig in Driebergen te Nederland. In de loop van de jaren is er altijd contact geweest tussen Tom en Alpha. Na diverse gesprekken is er door hen besloten om Africa Surgery ook in Nederland op te richten. Op 26 augustus 2015 is de stichting officieel gestart in Nederland met de naam Africa Surgery Incorporated Nederland. Het doel van de stichting is ook de zelfde doel als voor Africa Surgery Amerika, het steunen van instellingen die ten doel hebben het beschikbaar maken van; medische zorg, chirurgische behandelingen, opleidingen, trainingen en mobiliteit vergrotende hulpstukken voor lichamelijk beperkte personen. In het bijzonder voor personen die woonachtig zijn in Sierra Leone, West Afrika. Alpha weet hoe het is om in zo’n soort situatie te zitten, daarom is hij extra gemotiveerd om anderen nu ook te helpen, zoals Tom hem toen heeft geholpen.

Africa Surgery Inc. Nederland draagt zorg voor toezicht op een goede besteding van de toevertrouwde donaties. Wij zijn ter plaatse aanwezig voor dit toezicht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.