Africa Surgery in Nieuwsblad de Kaap

Africa Surgery is in de media gekomen. Africa Surgery. Nieuwsblad de Kaap interviewde Alpha Sesay over de oprichting, werk en plannen van Africa Surgery. Lees het verhaal op de site van Nieuwsblad de Kaap of lees hier verder.

DRIEBERGEN Als vluchteling naar Nederland komen en vervolgens de kans krijgen om je droom te verwezenlijken door een stichting op te richten. Dit verhaal werd werkelijkheid voor Alpha Sesay, oprichter van de stichting Africa Surgery.

Zijn wens is om landelijke bekendheid te krijgen met de in augustus 2015 opgerichte stichting, maar zo ver is het nog niet. De oprichting van de Stichting Africa Surgery was voor Driebergenaar Alpha Sesay al een droom op zich, maar nu de stichting daadwerkelijk in het leven is geroepen, hoopt hij veel groter te kunnen worden. Met behulp van medebestuursleden Ihsan Bolukbas en Doornaar Piet Rietkerk hopen ze de stichting zo goed als mogelijk op de kaart te kunnen zetten en hun doel duidelijk te krijgen: het steunen van instellingen die het doel hebben om medische zorg, chirurgische behandelingen, opleidingen, trainingen en mobiliteit vergrotende hulpstukken beschikbaar te maken voor inwoners van Sierra Leone en de omliggende landen.

GESCHIEDENIS Zelf weet Sesay maar al te goed wat de stichting Africa Surgery kan betekenen voor inwoners van Sierra Leone én de omliggende landen. ,,Na een ongeluk heb ik een ernstige vorm van scoliose opgelopen waardoor ik heel erg scheef kwam te lopen. Ik had dus eigenlijk veel langer kunnen zijn”, vertelt Sesay die aangeeft dat na de oorlog zijn kansen in Sierra Leone zeer klein waren om ooit te herstellen.

,,Na de oorlog is het land volledig verwoest en is er weinig over van de (medische) infrastructuur. Ik kon een poging doen om naar Amerika te gaan en mijzelf daar te laten opereren door een gespecialiseerde chirurg, maar dat zou rond de 350.000 dollar gaan kosten en dat geld had ik niet.”

GHANA Uiteindelijk heeft Sesay met behulp van Amerikaan Tom Johnson jr. – die eerder twee jaar vrijwillig in het Amerikaanse vredekorps diende in Sierra Leone en die Sesay kende vanuit de katholieke gemeenschap – een operatie kunnen ondergaan in Ghana. ,,Tom kende een chirurg uit New York die geregeld naar Ghana afreisde om lokale inwoners tegen een goedkoper tarief te behandelen. Daar kostte de operatie mij maar 18.000 euro. Zonder Tom had ik dat nooit voor elkaar gekregen”, aldus Sesay. Om deze kosten in de toekomst te kunnen dekken en om inwoners van Afrika te kunnen blijven helpen, heeft Johnson een Amerikaanse stichting genaamd Africa Surgery Inc. opgezet, waardoor hij in staat is zijn werk te blijven doen. Tegenwoordig is Jonhnson minstens vier maanden per jaar in Ghana om patiënten, chirurgen, artsen en medische teams te ondersteunen. Daar is nog steeds veel geld voor nodig.

GEVLUCHT Toch verliep het leven van Sesay ook na zijn operatie niet rooskleurig. Hij besloot zijn land te ontvluchten met als doel elders een nieuw leven op te bouwen. ,,Mijn vader was het hoofd van een ‘duistere’ Afrikaanse stam. Zelf was ik katholiek geworden en distantieerde mij van die groep, totdat ik mijn vader moest opvolgen. Het weigeren van deze functie betekende dat je dat moest bekopen met de dood, dus ik besloot te vluchten”, aldus Sesay die bij zijn aankomst in Nederland moest volstaan met een NS-dagkaart én de opdracht verder te reizen richting Ter Apel waar de centrale ontvangstlocatie voor asielzoekers is gevestigd.

Na een periode in Ter Apel werd Sesay in 2006 overgeplaatst naar het asielzoekerscentrum in Leersum, waar hij bevriend raakte met de op dat moment werkzame bewaker Ihsan Bolukbas. ,,We hadden vanaf het eerste moment al een klik; dat heb je soms gewoon”, vertelt Bolukbas die zelf een Turkse komaf heeft. ,,Daar ligt het begin van onze vriendschap en vertelde hij al zijn verhalen over zijn situatie en ziekte.”

DROOM Na het verkrijgen van zijn status in Nederland had Sesay één droom: het opzetten van dezelfde stichting die hem had geholpen om beter te worden in Ghana. Die kans deed zich voor: hij mocht een Nederlandse dochterstichting opzetten van de Africa Surgery Inc., dat nu in Nederland verder gaat onder de noemer ‘Stichting Africa Surgery’. Samen met Bolukbas en Piet Rietkerk die beide heren kenden vanuit de kerk in Doorn, probeert hij nu zo veel mogelijk aandacht te krijgen voor het doel van de stichting en zo veel mogelijk geld op te halen.

HULP Volgens de bestuursleden staan er op dit moment ruim 250 mensen op de wachtlijst om geholpen te worden in Ghana. ,,En er komen dagelijks schrijnende gevallen bij”, aldus Sesay. De in Nederland beschikbaar komende gelden worden dan ook direct besteed aan kinderen die door de lokale organisaties in Sierra Leone daarvoor zijn aangewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.