Africa Surgery in Sierra Leone

FrancisNamens Africa Surgery is Tom Johnson in Sierra Leone. Recent heeft hij een samenvatting van zijn activiteiten gestuurd sinds december. Wat Tom doet mag een druppel in een emmer water zijn, gezien de vele mensen om hem heen die hulp nodig hebben. Maar het is niet een druppel voor de personen die het betreft. Voor hen is het verschil tussen leven en dood.

In het ooghospitaal
Ondanks de recente terugval van Ebola (inmiddels in Sierra Leone weer Ebola vrij verklaard, red.) konden we deze week 24 patiënten 55 kilometer verplaatsen naar het dichtstbijzijnde ooghospitaal. Zes van hen werden opgenomen om de volgende dag geopereerd te worden – vijf van hen hebben hun zicht, verloren door staar, teruggekregen, en één om blindheid te voorkomen veroorzaakt door pterygium, een zwelling die langzaam de buitenkant van het oog bedekt. Twee van de patiënten hebben Glaucoom en hebben continu behandeling nodig. De meeste anderen zijn medisch Umubehandeld voor hoornvlieszweren, infecties of allergieën.

Ontmoet Umu…
Umu had net leren lopen toen een tuberculose infectie in haar rug haar benen verlamden. We hadden Umu op een behandeling van anti-tuberculose medicijnen gezet voor een half jaar. Gelukkig waren we medicijnen effectief en Umu, nu bijna vier jaar oud, leert weer om te lopen, ook al was ze erg bang toen we haar foto namen. Om haar rug te stabiliseren heeft Umu mogelijk een operatie nodig, wat alleen mogelijk zal zijn als we het benodigde geld ophalen.

Laten we Esther helpen
Esther, ongeveer 30 jaar oud, is de moeder van een 11-jarige jongen en een 7-jarige meisje. In Sierra Leone zij en haar man werken als arbeiders op het land van anderen, en ze proberen te overleven en hun kinderen naar school te sturen.

Esthers’ tumor is waarschijnlijk drie of vier jaar geleden gestart. Het zal snel haar leven bedreigen als het niet wordt verwijderd. Voor het te laat is moet Africa Surgery de benodigde €6.000 ophalen om Esther naar Ghana te sturen om haar operatief te behandelen.

Francis
FrancisFrancis zou al in 2014 een gevaarlijke tumor verwijderd gaan krijgen van de linkerkant van zijn nek, maar zijn familie hield hem verstopt uit angst dat hij bij de operatie zou overlijden. In plaats daarvan zochten zij hulp bij een volksgenezer, wat veel gebruikelijk is hier in Sierra Leone. Maar de tumor bleef groeien en in januari 2016 stond de familie het Africa Surgery toe het te laten verwijderen door de chirurg verbonden aan het overheidsziekenhuis in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Francis’ gezicht is na twee dagen nog steeds wat opgezwollen, maar hij kan toch alweer lachen.

Agnes
Wie Agnes, 24 jaar oud, zag en dacht dat zij goed gevoed was werd misleid. Haar buik kwam naar buiten vanwege een zeer grote fibroom en een cyste. Beide zijn succesvol verwijderd op 5 februari door Dr. Emmer Tagi, de senior algemeen chirurg van het Holy Spirit Hospital in Makeni Town, Sierra Leone.

Agnes

Mohamed
Mohamed, ongeveer 50, viel uit een boom toen hij probeerde palmbladeren te verzamelen voor het verpakken van houtskool. Dit wordt lokaal geproduceerd door arme boeren, vooral voor verscheping en verkoop in grotere plaatsen en de hoofdstad Freetown. Mohamed zocht eerst help bij lokale volksgenezers. Alleen toen de gangreen op zijn arm uitbreidde tot zijn elleboog kwam hij naar een teamlid van Africa Surgery voor hulp. Met fondsen van Africa Surgery en in een operatie die drie eenheden bloed nodig had heeft een chirurg snel zijn arm geamputeerd, wat Mohamed’s leven gered heeft.Dennis

Uw donaties werken…
In janauri begint het nieuwe schooljaar in Sierra Leone. Dennis Kabia is één van de meer dan 90 studenten die geholpen wordt om naar school te gaan door de vrijgevigheid van donateurs die meedoen met het sponsorprogramma van Africa Surgery. Omdat Dennis doorgestroomd is naar een vervolgopleiding en hij moet reizen naar een plaats zes kilometer weg heeft Africa Surgery hem een fiets gegeven, die aan ons geschonken is en is samen met andere benodigdheden in een container naar Freetown vervoerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.