Reisverhaal van Africa Surgery in Sierra Leone

Tom Johnson, oprichter van Africa Surgery, Inc. (ASI), is onlangs teruggekomen van zijn laatste reis naar Sierra Leone en heeft tijdens deze reis van oktober 2016 tot en met maart 2017 het volgende verslag over zijn werk opgesteld.

Op 30 oktober 2016 stuurde ASI Alusine Kargbo, ongeveer 40 jaar oud, en Mateneh Marrah, 38 jaar, van Sierra Leone naar Kenia. Beide hadden grote tumoren die ongeveer vijf jaar eerder waren begonnen, Alusine aan de rechterkant van zijn gezicht, en Mateneh aan de linkerkant van haar gezicht en nek. Alusine’s tumor was goedaardig. Het had een grote zenuw ingesloten, zodat de verwijdering Alusine gedeeltelijke verlamd heeft aan de rechterkant van zijn gezicht. Zijn pijn is nu weg, evenals de dreiging van een langzame dood, als de tumor ongemerkt had kunnen groeien tot zijn hersenen of tot het zijn bloedstroom of zijn vermogen om te ademen af zou snijden. De tumor van Mateneh bleek kwaadaardig te zijn, waardoor zij zes weken chemotherapie moest krijgen na de operatie. Beide patiënten zijn nu weer thuis in Sierra Leone, waar ze met hun leven kunnen doorgaan zonder hun gezichten te verbergen. Beide tumoren werden verwijderd door dr. David Nolen, een jonge Amerikaanse chirurg die vrijwilligerswerk in het Kijabe Ziekenhuis, een christelijke stichting, die 102 jaar lang arme patiënten in Afrika heeft geholpen door in hun eigen woorden “gezondheidszorg te geven tot eer van God”. Beide patiënten zijn weer thuis in Sierra Leone waar ze verder kunnen met hun leven zonder dat ze hun gezichten moeten verbergen.

Sierra Leoners met verschillende soorten tumoren, meestal van de mond, gezicht en nek, blijven ons vinden. We hebben in Sierra Leone een aantal chirurgisch kunnen behandelen. Voor anderen kunnen we alleen palliatieve zorg verstrekken. Hoewel ik 25 maart op Sierra Leone vertrok, gaat het werk dat ik daar heb begonnen verder door. Op 4 mei 2017 verstuurde het ASI-team in Freetown weer negen tumorpatiënten en een verzorger naar Kenia voor behandeling in het Kijabe Ziekenhuis. Maar op 3 mei is de oudste patiënt, een man, 42 jaar oud, overleden. We hopen dat de overige acht, inclusief een jongen, 11 jaar oud, allemaal succesvolle behandelingen hebben, nu ze in het Kijabe Ziekenhuis zijn.

Daboh na zijn opeartie aan zijn gebroken en zwaar geïnfecteerde linkerarm.

Daboh na zijn opeartie aan zijn gebroken en zwaar geïnfecteerde linkerarm.

Op 14 november 2016 gaf Daboh Kamara, 12 jaar oud, zijn eerste glimlach in een lange tijd, terwijl hij herstelde van operaties in het St. John of God Ziekenhuis in Lunsar, Sierra Leone. Ongeveer een jaar eerder was Daboh van een mangoboom gevallen en zijn linkerarm gebroken. Hij werd in oktober 2016 naar een ASI-medewerker in het veld gebracht, met een stuk botje dat uit één van de vier openingen van zijn slecht geïnfecteerde arm uitstak. Vanwege deze situatie ging Daboh al enkele maanden niet naar school. Africa Surgery heeft Daboh chirurgisch behandeld door twee teams die Sierra Leone bezoeken van de organisatie Ortopaedie-Fuer-die-Dritte-Welt ev. uit Duitsland. (ODW). Daboh’s eerste operatie was om de infectie schoon te maken en het vervallen botweefsel te verwijderen; De volgende was de reconstructie van zijn onderarm. Toen we zijn huis op 9 januari 2017 bezochten droeg ​​hij nog steeds zijn vuile gips. We kregen te horen dat zijn arm prima was en dat hij in ongeveer een maand naar het ziekenhuis zou gaan om het gips te verwijderen, maar dat hij een beetje ongeduldig was doordat we zijn voetbalwedstrijd onderbraken door ons bezoek!Ik kijk er naar uit om Daboh te zien wanneer ik in november 2017 naar Sierra Leone terugkeer. Zijn gips moet er nu af zijn. Ik hoop dat hij zijn linkerarm kan gebruiken en weer naar school gaat.

De twee teams van ODW orthopedische chirurgen die in november 2016 het St. John of God Hospital bezochten, samenwerkend met de twee andere ODW-teams die in februari 2017 kwamen, hebben orthopedische opearties voor 36 van onze patiënten, zowel kinderen als volwassenen, uitgevoerd. De meeste hadden last van breuken en infecties aan het bot veroorzaakt door auto- of motorongevallen, vallen uit mango- of palmbomen, of gewoon uit een snee of door kokend water die tot een infectie aan het bot geleid hebben. Veel hadden platen geïmplanteerd voor oude breuken die anders nooit zouden genezen. Een man die vier jaar geleden van een boom viel en zijn beide bovenbenen brak, heeft een plaat gekregen aan zijn linkerbeen. De rechterbeen zal behandeld worden als de ODW teams aankomende november terug zullen keren.

Er werd geschiedenis geschreven toen één van de ODW-teams de eerste heupvervangende operatie ooit in Sierra Leone uitgevoerd begon. Vanwege de verder gezonde conditie van de patiënt en omdat haar slechte heup niet te veel beschadigd was, was de operatie zeer succesvol. Maar door het risico op infectie is ODW nu niet van plan om meer heupvervangingen voor ons in Sierra Leone te doen.

Adamsay voor en na haar operatie aan klompvoet

Adamsay Kamara was dertien jaar oud toen zij in maart 2014 bij het Holy Spirit Catholic ziekenhuis kwam. Ze liep pijnlijk op twee klompvoeten, en bleef beduusd terwijl ik haar voor in het ziekenhuis fotografeerde. Toen we haar vertelden de komende november voor behandeling te komen gaf ze ons geen telefooncontact, maar noemde ze alleen Magburaka, een grote stad in een naburig district van Sierra Leone, als haar adres. De epidemie van het Ebolavirus sloeg daarna toe en maakte het onmogelijk voor de gespecialiseerde chirurg van ODW om Sierra Leone te bezoeken tot na het einde van de crisis. Met geen telefoonnummer konden we Adamsay toch nog vinden door haar foto op de markt van Magburaka te laten zien, waar een paar mensen ons konden vertellen in welke omliggende dorp ze woonde. Dr. Fritjof Schmidt en zijn orthopedische team corrigeerden op 15 november 2016 de rechtervoet van Adamsay. Hij is van plan om haar linkervoet in november te corrigeren. Dr. Schmidt heeft al acht andere ASI patiënten voor een klompvoet behandelt. Zes van deze waren noodzakelijke correcties van één voet. De andere twee, die aan beide kanten klompvoet hebben, krijgen hun tweede voet in november 2017 gecorrigeerd. We hebben al drie kinderen en een jonge man met klompvoet klaar om door Dr. Schmidt te evalueren en hopelijk ook te behandelen.

Fatu Masou, 70 jaar oud, had ongeveer 18 maanden aan haar rechterhand een tumor groeien. Het deed soms pijn omdat het om een ​​zenuw begon te wikkelen en het dreigde haar bloedstroom te beperken. Maar Fatu voelde meer pijn door haar afwijzing door de leden van haar gemeenschap in Thunder Hill, een voorstad van de hoofdstad Freetown van Sierra Leone, die bang werden voor haar omdat ze dachten dat ze een heks was. Gedwongen om alleen te leven in een verlaten gebouw zonder deuren, miste Fatu het meest het contact met de lokale kinderen, waarvan de ouders geloofden dat haar groei een “hekspistool” verborgen hield die ze zou kunnen gebruiken om letsel en ziekte te veroorzaken.

Africa Surgery bracht Fatu honderd mijl binnenland naar het Holy Spirit Catholic ziekenhuis waar Dr. Odhran Shelley, een chirurg uit Ierland die gekomen was met een reconstructief plastisch chirurgie team (resurgeafrica.com), in staat was de tumor weg te snijden zonder het gevoel van Fatu’s rechter hand te verminderen. Haar voormalige vrienden en buren hebben Fatu snel weer in hun gemeenschap geaccepteerd toen ze terugkeerde met de tumor verwijderd en haar pols en hand weer terug naar normaal.

Toen Amadu Bangura, 27 jaar oud, op 1 december 2016 bij ons werd gebracht was de linkerkant van zijn gezicht in de week ervoor ernstig opgezwollen door een besmette kaak. Dat veroorzaakte pijn die het hem onmogelijk maakte te spreken. We hebben onmiddellijk Amadu naar Dr. Don Davis gestuurd, de Chief Dental Officer van het Connaught Government Hospital in Freetown. Dankzij een operatie en medicatie was Amadu op 12 januari 2017 weer volledig hersteld tot het punt waar hij duidelijk kon spreken en waar hij niet kon stoppen met glimlachen.

In een land van ongeveer zes miljoen mensen is Dr. Davis de enige tandarts / mondchirurg die in staat is om zaken als Amadu’s te behandelen, en er zijn veel van hen. Tussen november 2016 en maart 2017, toen ik in het land was, had Dr. Davis via Africa Surgery het lijden van 17 personen met abscessen aan hun kaken verlicht. In 2015 nam Dr. Davis een jongen net klaar met de middelbare school aan om praktische ervaring in dit werk te krijgen. Africa Surgery heeft fondsen verkregen van een anonieme donor om de student tandheelkunde te laten studeren bij de Ternopil State Medical University in Oekraïne. In februari 2017 begon hij les te volgen. ASI hoopt zijn studie te kunnen financieren voor de overige vier jaar voordat hij terugkeert naar Sierra Leone, waar hij toegezegd heeft voor minstens vijf jaar tandheelkunde en mondchirurgie te verrichten. Africa Surgery hoopt en verwacht dat hij de rest van zijn leven patiënten in Sierra Leone zal behandelen.

Eind januari bezocht prof. Oheneba Boachie-Adjei Sierra Leone om patiënten geopereerd voor een ruggengraadvervorming te controleren en kandidaten die een operatie nodig hebben te evalueren. Professor Boachie is de oprichter en hoofdchirurg van het Foundation of Orthopedic and Complex Spine ziekenhuis (FOCOS) in Accra, Ghana (www.orthofocos.org), waar hij nu ook een professor is. In ruim drie dagen heeft hij en zijn team van twee artsen en een verpleegster 29 post-op patiënten en 55 pre-op chirurgische kandidaten onderzocht en geëvalueerd. Van deze 84 heeft  prof. Boachie 38 geïdentificeerd die ruggengraatchirurgie nodig hebben en voor zeven patiënten rugsteunen voorgeschreven om pijn te verminderen en de verdere ineenstorting van beschadigde of zieke wervels te voorkomen. Africa Surgery had reeds beugels om te passen bij de vier volwassen patiënten. Onze kleermaker, die de cursisten lesgeeft in onze vaardighedenopleiding, heeft ze ontworpen die nodig zijn voor de drie kinderen. Africa Surgery zal binnenkort tien ruggengraadpatiënten naar het FOCOS Ziekenhuis in Accra sturen. Hiervan zijn er twee post-op patiënten die helaas een nieuwe operatie nodig hebben. Een is een post-op patiënt bij wie een van zijn geïmplanteerde staven gebroken is, kort nadat professor Boachie en zijn team uit de Sierra Leone vertrokken. Wij hopen dat alle tien patiënten hun pijn hebben kwijt zullen zijn, hun mobiliteit hersteld zullen hebben en het gevaar van verlamming zal worden geëlimineerd.

Nadat haar ruggengraat in juni 2016 was gebroken als gevolg van een tuberculose-infectie verloor Esther Sesay (14 jaar) veel van het gevoel in haar benen en heeft ze ondersteuning nodig van haar moeder, zelfs met krukken. Ze gaat naar Ghana voor spinale chirurgie die haar pijn zal elimineren, en hopelijk zal haar vermogen om zelfstandig te lopen herstellen.

De teams van ASI-veldagenten blijven verrotte tanden trekken voor vele patiënten, staaroperaties uitvoeren en patiënten behandelen met andere oogomstandigheden en hernia’s, voeren andere algemene en gynaecologische operaties uit en doen huidtransplantaten en andere plastische chirurgische procedures. Ze monitoren twee patiënten met melaatsheid voor wie we tenen en delen van de vingers hebben geamputeerd.

Rugiatu Kamara, acht jaar oud, werd geboren met haar linkerbeen gebogen bij de kniegewricht. In februari 2017 had ASI een operatie om haar been recht te zetten door het team van bezoekende orthopedische chirurgen van ODW. Zij zal waarschijnlijk een tweede operatie door het Duitse team nodig hebben in een paar jaar.

Bedankt voor uw gebeden en de steun die ons in staat stelt dit werk voort te zetten. De patiënten, waarvan sommige hier genoemd zijn, zijn echt dankbaar voor uw hulp. Speciale dank gaat naar de George Washington Council 359 van de ridders van Columbus en de Friendly Sons of Saint Patrick of Morris County voor hun steun voor een bedrag van in totaal $ 3.000, die de kosten van mijn vliegtickets en persoonlijke onkosten in het land gedekt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.